Vlog #12 Overwint Hip zijn Angst?

In deze vlog zie je in vogelvlucht hoe ik een training soms opbouw. Ik schrijf soms omdat ieder paard en iedere situatie weer anders is en ik continu afstem op wat er exact nodig is. In dit filmpje zie je een korte samenvatting van de vooruitgang in 1 sessie.

Positieve bekrachtiging – Waarmee heb ik beloond?
De zichtbare beloningen in dit filmpje zijn natuurlijk de combinatie van de click en dan een stukje wortel. Daarnaast gebruik ik mijn stem en beloon ik Hip door weer even bij de ‘enge poetsplaats’ weg te gaan.
Dit is altijd afgestemd op hoeveel hij op het betreffende moment aankan. In het begin mag hij veel eerder al even weg. Je ziet ook aan de spanning op zijn gezicht dat hij dit dan ook echt even nodig heeft. Ondanks dat de spanning toch wat werd opgebouwd in het begin (Jazz-bloed LOL) zit er een hele mooie opbouw in de training en lukt het Hip om steeds wat verder te gaan, zelfs als ik wat meer van hem vraag. Dit soort trainingen komt heel nauw. Ik let op veel signalen, geef soms wat extra ruimte en vrijheid en op andere momenten pak ik wat meer door als dit past in de situatie en de energie.
Nadat Hip de target op de poetsplaats heeft aangeraakt en daar meer in ontspande, heb ik hem zijn lievelingsvoer gegeven. Voer is de primaire bekrachtiger in de natuur en je ziet hier dan ook het mooie effect 🙂

En dan heb je ook de in dit filmpje onzichtbare beloningen. Mijn camera kon ik helaas alleen op de wasplaats richten, maar ik deel het toch graag met je. Ik heb afwisselend gebruik gemaakt van:
– even weg gaan als het teveel werd en dan een rondje lopen door het stallengebouw.
– Hip zijn lievelingskunstjes laten doen om de positieve hormonen te stimuleren en de hele ervaring positief te houden. Dit hielp enorm toen Hip mij uit beeld trok en daarna echt even een andere ervaring nodig had.
– belonen met sociaal contact bij de paddocks net buiten het stallengebouw. Dit deed ik als hij echt een goede stap had gemaakt en later toen hij stond te eten heb ik het af en toe onderbroken en hem weer even mee naar de paarden genomen. Dit was zo’n super zet, dat Hip al gauw zodra hij buiten was ervoor koos om direct weer terug te gaan en verder te eten op die ‘enge plek’.

Hoeveel sessies?
We hebben in deze ene sessie een enorme sprong gemaakt. Hoeveel sessies er nodig zijn is bij ieder paard en in iedere situatie anders. Bij Hip is er vaak wat meer nodig door de slechte ervaringen die hij heeft gehad en ook zijn pittige (eigenlijk angstige) Jazz bloed. Het mooie van mijn manier van trainen (targettraining, clicker-training en afstemmen op het paard door middel van energie én de wetenschappelijke basis), maakt dat er ook een opbouw op de lange termijn is. Waar Hip vroeger weg stormde ongeacht wat er in de weg stond, blijft hij tegenwoordig vaak prachtig kalm met alle vier de voetjes op de grond en naast me zonder druk op het touw.
Dit voorbeeld op de wasplaats is een van zijn allergrootste uitdagingen, dus het is een bijzondere situatie. Toen Hip 3 was, heeft hij op een vergelijkbare plaats grote ellende meegemaakt. Daarom is dit niet gewoon het aanleren van nieuw gedrag, maar ook counter-conditioning van een geconditioneerde emotionele respons.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal voor meer filmpjes! En volg me op natuurlijk op Facebook via: Equine Awareness Centre

Hartelijke groet,
Merel Burggraaf
Paardengedragsdeskundige
Paardenmedium
Paardenportretten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *