Een Band Met Je Paard – Het Systeem

Equine Awareness Centre Merel Burggraaf paardengedragsdeskundige paarden paardengedrag healer medium voor paarden Profielfoto
Wanneer we een paard kopen, hopen we allemaal dat we een band met het dier krijgen. De een heeft misschien wat meer tijd nodig dan de ander, maar als we goed zijn voor ons paard dan ontstaat die band vaak wel. Sterker nog het paard wordt onderdeel van het systeem waarin je je bevindt. Dit thema is de afgelopen twee weken in verschillende readings en healings nogal actueel, dus wil ik er graag wat over delen met je. Eén van de readings was trouwens met een hond. En hoewel een hond en een paard enorm verschillen hebben ze een ding zeker gemeen en dat is dat ze met hun mens een diepe band aangaan.

De afgelopen weken kom ik telkens, hoewel het compleet verschillende situaties betreft, dezelfde dynamiek tegen. We gaan een band aan met ons paard (of hond dus), we doen er leuke dingen mee, we geven ze de best mogelijke zorg en als het een paard is met een verleden, dan helpen we hem ook nog om weer helemaal op de rit te komen. Onze focus is gericht op ONZE liefde voor het paard, ONZE mogelijkheden om hem te helpen en te verzorgen en ONZE band met hem. Het paard staat in het centrum van onze aandacht en liefde <3 En dat is prachtig! Waar veel mensen zich niet zo van bewust zijn, is dat er vanuit al dit moois een bepaald systeem ontstaat. Zeker met paarden zijn mensen zich er minder van bewust omdat een paard nu eenmaal niet bij je thuis op de bank ligt 😉

Het Systeem
Jij bent onderdeel van een systeem dat je met bijvoorbeeld je partner en/of gezinsleden hebt gevormd en waar ieder zijn of haar rol heeft en waarin je ook elkaar aanvoelt of in ieder geval een bepaalde wisselwerking hebt met elkaar. Dit spreidt zich natuurlijk ook verder uit naar bijvoorbeeld je ouders en broers of zussen. De dieren waarmee je een band opbouwt worden ook onderdeel van het systeem. Zeker een kuddedier als een paard of een roedeldier als een hond gaan, met een beetje prettige voorwaarden, moeiteloos een band met je aan en worden een schakel in het systeem. Gaat alles goed, dan is dit prima. De paarden (en hond) die ik in de afgelopen weken heb gesproken, hebben weer gezorgd voor een mooi stukje bewustwording, en wel de volgende.

Wat Gebeurt Er Nu?
Een paard mag dan iets verder van huis staan, wat jij voor hem voelt, voelt hij voor jou. En ja ook op afstand 🙂 En dan gebeurt er iets dat jij helemaal niet wil. Je paard voelt niet alleen feilloos aan wat jij voelt, maar ook wat er speelt en waar je last van hebt. Ga je door een moeilijke tijd heen, dan treedt het systeem in werking. En in dit geval zijn de rollen omgekeerd. Het paard gaat meevoelen, je emoties overnemen of mee helpen dragen. Wat jij merkt is dat je paard zich niet goed voelt, hij is zichzelf niet, eet bijvoorbeeld niet of presteert niet wat hij normaal kan. En omdat je niet in de gaten hebt dat het paard voor JOU zorgt en iets te veel met je meeleeft, ga jij je ook nog zorgen maken om hem en je voelde je al zo rot.  Mmm…  eerder schreef ik dus over ONZE liefde en zorg voor het paard, maar omgekeerd werkt het dus net zo. Alleen het probleem is dat er in dit geval niemand bij gebaat is. Integendeel.

Soms heeft je paard ergens last van en dan zorg je ervoor dat hij weer op de rit komt. Als het goed is, doe je dit niet door zijn pijn over te nemen, maar door hem te voorzien van de juiste behandeling, voeding of training. Jij bent verantwoordelijk voor je dier <3
Soms heb jij ergens last van en dan zorg jij ervoor dat je weer op de rit komt. Het is niet de bedoeling dat het paard jouw pijn overneemt. Hij is niet verantwoordelijk voor jou, maar wel ontzettend loyaal aan je 🙂 en doet dit dus ongevraagd.

De Oplossing
De oplossing is het paard te vertellen wat er speelt én te vertellen dat hij dit niet hoeft op te lossen of over te nemen en dat het genoeg is je momenten met hem juist plezier geven. Lukt het je niet zelf of twijfel je of je boodschap goed is aangekomen? Dan kan ik helpen door met je paard te communiceren en hem bewust te maken van het systeem. Zodra het paard begrijpt dat zijn goed bedoelde hulp niet helpt, zal het paard weer normaal gaan functioneren. En dan is dat in ieder geval een zorg minder!

Hartelijke groet,
Merel Burggraaf
Equine Awareness Centre Merel Burggraaf equine healing paarden paard healing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *